Ragdoll är en kattras som har ett lugnt temperament och en stor tillgivenhet. Det gör att den passar bra som innekatt, och den har blivit ett populärt husdjur.
Standard för rasen
En idealisk Ragdoll är stor, och imponerande i sin kraftfullhet. Den är samtidigt lugn och lätt att hantera, och upplevs som vänlig.
Kroppen är muskulös, lång, och har en kort kraftig nacke, brett bröst, och medellånga ben. Tassarna är stora, runda och har tofsar. Svansen är lång och buskig, och smalnar av mot slutet. Den ska nå minst till kattens skulderblad.
Huvudet är brett och mellan öronen finns en flat yta (till skillnad från hos andra raser där det ofta finns en välvning). Nospartiet är rundat och välutvecklat, och också käkarna är välutvecklade. Nosen är meddellång och har en mjuk lutning nedåt. Hakan är kraftig och bettet ska vara jämnt. Öronen är medelstora, och lutar svagt framåt. De har mycket päls och toppen är rundad. Ögonen är stora, lite ovala och placerade relativt brett isär. Färgen ska vara så djupt blå som möjligt.
Pälsen är tät och av medellängd, och hos vuxna katter är det önskvärt med krage och byxor.
De färger som är godkända är colorpoint, sköldpadd colorpoint, tabby colorpoint, sköldpaddstabby colorpoint, bicolor, sköldpadd bicolor, tabby bicolor, sköldpaddstabby bicolor, mitted, sköldpadd mitted, tabby mitted och sköldpaddstabby mitted.
Har katten någon annan ögonfärg än blå diskvalificeras den i poängbedömningar, och saker som kan ge minuspoäng är tex vita fläckar i pälsen, på öron eller svans, eller om det saknas en vit haka eller vit strimma på buken.
Uppfödare
I Sverige finns runt 100 uppfödare av Ragdoll som följer Ragdollklubbens riktlinjer. De har skapat ett uppförandekodex som framförallt innehåller etiska riktlinjer för uppfödarna. Att någon skrivit på uppförandekodexen blir också en trygghet för den som söker efter en katt att köpa, eftersom det då är lättare att veta vad uppfödaren står för. Att fråga ut någon kan dels kännas jobbigt, och dels kan det vara svårt att komma på allt man borde fråga om.
I kodexen finns bland annat sånt som handlar om att värna om rasens särdrag, att föra rasen framåt, och att behålla en genetisk bredd i rasen. Man intygar att man satt sig in i de tester för avelsdjur som finns, och bara väljer avelskatter som har bra hälsa och inte några kända problem eller defekter. Man låter inte heller honor para sig om de inte är i skick för det.
Katterna som säljs är registrerade och stamboksförda, och köparen får alltid stamtavlan. När de säljs är de veterinärbesiktigade och vaccinerade.
Det finns ytterligare riktlinjer i kodexen, och den är en bra garanti för att uppfödaren är seriös. Uppfödarna finns utspridda i hela landet (men med lite fler i södra Sverige, liksom befolkningen i övrigt).